De waterdraagster
Speciaal voor deze plek op Landgoed Quadenoord maakte het
kunstenaarsduo AKUNZO ‘De waterdraagster’. Ze stond in een droge beek
omzoomd door hoge beuken, als in een natuurlijke kathedraal.
‘De waterdraagster’ verwees naar de precaire watersituatie hier en elders op
de wereld. Het kunstwerk is geweven als een transparant kantwerk met
takken van beuk en Amerikaanse eik, die ter plekke verzameld zijn.

Het oeuvre van Akunzo bestaat uit kortstondige, locatie-specifieke projecten (site specific projects). Alle projecten hebben een sterke betrokkenheid bij hun omgeving. Ze zijn een reflectie op een locatie of de geschiedenis van een plek, of hebben betrekking op zorg over de toekomst van de planeet. Akunzo werkt ter plekke en gebruikt meestal natuurlijke materialen uit de directe omgeving zoals takken of aarde. Soms worden andere elementen toegevoegd die verband houden met het onderwerp van een werk.

De combinatie van plek en kunstwerk is betekenisvol voor Akunzo. Die verbinding tussen een plek en wat daar gemaakt wordt, dat is waar het om draait. Locatie en kunstwerk versterken elkaar en vormen in feite samen het project. De waarnemer beleeft het project als een geheel en krijgt mogelijk een nieuwe kijk op de omgeving of ervaart een nieuwe betekenis.

Gedurende hun residentie op Landgoed Quadenoord was ‘water’ hun uitgangspunt.

www.akunzo.com

Facebook.com/akunzo

Podcast

In de periode van 6 augustus t/m 10 september 2022 lieten 6 kunstenaars zich inspireren door het landschap en maakten zij werk op 3 locaties.

Journalist Ron van der Sterren bezocht hen aan het begin, halverwege en aan het eind van dit proces en maakte deze podcast om je er ook op afstand deelgenoot van te maken.

Klik hier en luister naar de podcast van Karola Pezarro en Aris de Bakker.

Podcast