Jelle van Kuijlenburg focust zich in zijn kunstenaarspraktijk op het vinden van verwondering in het alledaagse en de sporen van onze menselijke aanwezigheid: een fiets die tegen het raam leunt en niet is wat hij lijkt, een brief die nooit aangekomen is of glinsterende lijnen op het asfalt. De sporen die we onbewust achterlaten worden fascinerende verhalen wanneer we ze van dichtbij bekijken.

Jelle zoekt de poëzie van het alledaagse. Die vindt hij in de architectuur en infrastructuur die ons dagelijks omringen. Hij onderzoekt de vorm daarvan en speelt met betekenis, op zoek naar waar de verwondering ontstaat: zo probeert hij de wereld te begrijpen –

hoe subtiel die in elkaar zit, maar ook hoe zwaar hij is en hoe beladen met beelden.

Simulacra

Wat is het verschil tussen echte en nepnatuur, en is er zoiets als ‘echte’ natuur wanneer er geen wildernis meer bestaat?

Dit is in grote lijnen waar het werk ‘Simulacra’ over ging. Ik heb in de zomer van 2022 vijf weken mogen werken in het prachtige landschap van de Zuid-west Veluwe rondom Boerderij Mossel. Dit gebied heeft mij uiteraard erg geïnspireerd, maar ik heb vooral veel nagedacht over de invloed van de mens in dit gebied en de natuur in het algemeen.

Er is tegenwoordig bijna geen wildernis meer, in ieder geval niet in Nederland. Een groot deel van de Veluwe is door menselijke hand aangeplant en wordt zwaar gecontroleerd door gemeentes en Natuurmonumenten. Ik positioneer mij niet in een discussie over natuurbeheer en ik ben niet tegen het onderhouden en beschermen van natuurgebieden, maar het roept wel de vraag op hoe ‘echt’ deze natuurgebieden nog zijn. Het concept ‘wildernis’ is op zichzelf al een mensgemaakt concept, het creëert een scheiding tussen onze menselijke cultuur en de natuur. Het positioneert de mens buiten de natuur en in een meer ontwikkelde en beschaafde rol tegenover het ‘wilde’, terwijl de mens uiteraard tot de natuur behoort.

Door het maken van synthetische boomstammen heb ik getracht de echtheid van de natuur en de invloed van de mens hierop op een speelse manier te bevragen. Wat is het verschil tussen deze synthetische bomen en een ‘echte’ boom? Wat is een ‘echte’ boom en wat behoort wel en niet tot de natuur?

www.instagram.com/brokkelbroek

Podcast

In de periode van 6 augustus t/m 10 september 2022 lieten 6 kunstenaars zich inspireren door het landschap en maakten zij werk op 3 locaties.

Journalist Ron van der Sterren bezocht hen aan het begin, halverwege en aan het eind van dit proces en maakte deze podcast om je er ook op afstand deelgenoot van te maken.

Klik hier en luister naar de podcast van Jelle van Kuijlenburg.Podcast