Voor het eerst ging een voorstelling van mij linken aan de ‘actualiteit’, geïnspireerd door de locatie: de tuin van het gemeentehuis.

In de coronatijd bleek een grote groep mensen een diepgeworteld wantrouwen te hebben jegens de politiek en de wereld. Corona opende een luik met een geur die ik daarvoor nog niet kende.

Het kwam bovenop de al bestaande issues zoals polarisering, de vluchtelingencrisis en genderissues. In discussies wordt de onderbuik vaak als argument aangehaald. In de zee aan (des)informatie die dagelijks tot ons komt lijkt dat een veilig heenkomen.

Is de werkelijkheid zo ingewikkeld geworden dat we enkel in onze onderbuik nog waarheid en beschutting vinden? En hoe kijk ik zelf tegen de wereld van wantrouwen aan? Of anderen naar mij?

Geïnspireerd door de gemeentehuis locatie ging ik op zoek naar de onderbuik van mijzelf en de samenleving. Eerst deed ik research. Ik ging naar de locatie, ik las, keek, nam tot mij. Van daaruit ging ik ongecensureerd schrijven en ontstond een inhoudelijk kader en een onderzoeksvraag. Dan ontstonden er scenes, liedjes en een verhaal die op een bepaald moment wonderlijk in elkaar gingen passen.

Ik nam het onderwerp en het onderzoek uiterst serieus. Met de intentie om er daarna een voorstelling van te maken die herkenning en lucht ging brengen. Humor is voor mij nog altijd het belangrijkste werktuig om anderen en mijzelf iets te kunnen laten beleven wat blijft hangen.

Informatie over de kunstenaar:
Arno Setz studeerde aan de Hogeschool der Kunsten voor docent drama opleiding, maar is inmiddels ruim twintig jaar aan het werk als zelfstandig allround kunstenaar en cultureel organisator Hij laat zich inspireren door het onderwerp en bepaalt daarna wat voor (kunst)vorm er bij past. Die loopt uiteen van theater tot een video-installatie kunstwerk. Hij wil het liefst zoveel mogelijk kunstvormen zelf te kunnen toepassen, omdat hij daardoor zijn idee het beste tot leven kan wekken. Hij schrijft, regisseert, acteert, componeert, edit, produceert, etc. Hij heeft geen vaste woon- en verblijfplaats. Hij is een nomade die zoveel mogelijk diversiteit en cultuur tot zich wil kunnen nemen. Hij is het liefst op reis.

Facebook: Arno Setz

Locatie: Stadspark, Ede

Vlakbij de vijver van het Gemeentehuis Ede! (Oostzijde Raadhuisstraat)