Minidocu Artists in Residence
Afgelopen zomer volgde documentairemaker Maarten Schraa onze Artists in Residence Marieke Sluijmer en Niels van Bunningen in hun proces van het ontwikkelen en maken van landart op landgoed Quadenoord. 


De 14 minuten durende film die hij hiervan maakte is van 19 februari t/m 19 maart online te zien. Voor € 3,- heb je toegang tot de film op een moment dat jou uitkomt én steun je Maarten en Woest&Bijster. Koop je toegang via de button hieronder!


Reserveer
Teaser minidocu Artists in Residence


Filmhuis Woest&Bijster

11 december De Smeedplaats, Bennekom

12 december Akoesticum, Ede - UI


 

HOMO NATURALIS op 12 december is uitverkocht!

 

Voorstelling

HOMO NATURALIS is een voorstelling bestaande uit live muziek en filmbeelden, gemaakt door Barend Hazeleger, Erik Woltmeijer en Remco de Kluizenaar. Zij onderzoeken hierin hun relatie met de natuur in tijden van corona. De voorstelling vindt plaats op 12 december in het Akoesticum in Ede tijdens het filmfestival van Woest en Bijster.

 

De makers:

Barend Hazeleger is een Edese filmmaker die documentaires maakt over landbouw, landschap, natuur, kunst en wetenschap. Zijn laatste documentaire is ‘Eten van eigen hof’ over mensen (herenboeren) die weer zelf de regie over hun voedselproductie willen voeren. Componist Erik Woltmeijer en klankkunstenaar Remco de Kluizenaar maakten daarvoor de muziek. Zij zijn internationaal bekend van theater- en kunstspektakels met de groep Waterlanders uit Wageningen en in september lieten zij beiden een soloproject in de regio zien, de muziekvoorstelling “Oorsprong” bij de gelijknamige beek in Oosterbeek en “Friend or Foe” in de Stingerbol in Ede.

 

Sfeerimpressie

De beelden van de voorstelling HOMO NATURALIS zijn vaak heel terloops gefilmd, alsof je zelf op zoek bent naar je plek in het landschap. Landschappen vol van spanning en stroom, stadsnatuur, zwemmen in een natuurplas als in vroeger tijden, een broedende duif gefilmd door een thuiswerker, passeren het scherm. Zoals bij films uit de jaren ’30 wordt de muziek live uitgevoerd, natuur- en omgevingsgeluid uit de filmopnamen zelf voegen zich daarbij. De zoektocht strekt zich uit tot uitzichtloos donkere tunnels, maisdoolhoven bij nacht, maar ook lichtvoetige wandelingen met zonnestralen door een bamboebos, of door een Frans dorp in de avondzon. De muziek vertolkt de liefde voor de natuur, maar met een ondertoon van verloren onschuld. Overschrijden we de grenzen van die natuur? De componisten geven uiting aan dat onrustgevende gevoel. Het landschap ligt er onschuldig bij, de schaduw van een lopende mens valt er overheen. Wie is dat? Homo Naturalis?

 

10 korte films vooraf

In de tien weken voor de voorstelling laten de drie makers elke week één op zichzelf staande korte film zien op de site van Woest en Bijster, Ede TV, Akoesticum en hun eigen sites. Vaak met net nieuw gemaakte muziek en beelden.

 

Eindpresentatie, live

12 December komt alle gemaakte beeld en muziek samen in een beeldenstroom van ongeveer 30 minuten op groot scherm met een live te spelen versie van de muziek, die Erik Woltmeijer en Remco de Kluizenaar componeren en uitvoeren.

met:

Barend Hazeleger - film

Erik Woltmeijer - componist, muziek

Remco de Kluizenaar - klankkunstenaar, muziek

Akoesticum Ede

Nieuwe Kazernelaan 2 – D42
Let op: Vul in je navigatie Akoesticum in!


Nieuwsgierig? Bekijk dan onderstaande korte kunstfilms, elke week komt er een nieuwe bij, tot vlak voor de voorstelling 12 december.


1: Spanning


2: Chill

3: Stroom

4: Leven


5: Droog

6: Overgang


7: Verwarring


8: Verteren

9: Dolen

10: Doorgang


OOR-SPRONG 26 en 27 september 2020

 

Een speciaal door Erik Woltmeijer gecomponeerd muziekstuk, geïnspireerd op de Oorsprongsbeek. Stroom als een druppel mee met het water van de Oorsprongbeek. Wandel door de vallei, waar de stem van de beek zich mengt met de musici. Je loopt letterlijk door een muzikaal landschap, eindigend bij een klein meer voor een intieme finale.

Deze wandelcompositie is speciaal geschreven voor landgoed De Oorsprong. In het eerste deel reageren de musici met hun spel op de klaterende beek. In het tweede deel reflecteert de compositie op het meer, de plek waar de het water zich verzamelt en tot rust komt.

Erik Woltmeijer - compositie

Geerte de Koe  - viool

Pau Sola - cello

Ada Rave - tenor saxofoon

Floris van Tuijl - percussie


AIR Landgoed Quadenoord


Beeldend kunstenaars Niels van Bunningen en Marieke Sluijmer hebben kunstwerken gemaakt geïnspireerd op Landgoed Quadenoord in Renkum. Niels en Marieke verbleven 5 weken op deze locatie en ontwierpen en maakten hun kunstwerken ter plekke. De meer ervaren kunstenaar Niels  werkte hierbij op een unieke wijze samen (meester-gezel) met startend kunstenaar: Marieke Sluijmer. Het publiek kon tussentijds de kunstenaars bezoeken terwijl zij aan het werk waren en zo het kunstproces van dichtbij meemaken. 

De kunstwerken zijn nog tot en met 31 oktober 2020 vrij te bezichtigen op Landgoed Quadenoord: volg de gele pijlen WB vanaf de beeldentuin, Quadenoord 4 Renkum


CYCLUS / Niels van Bunningen

Ongeveer in het midden van het Landgoed, tussen een grafheuvel en het klompenpad komen wij op een weidse plek dat enorm verschilt met het omringende weelderige bos.

We treffen hier een kaal & ruig gebied:

Hier stond tot voor kort een fijnsparbos dat geteisterd werd door de Letterzetter; het enige wat ervan over is gebleven is een enorme chaos aan zon-gebleekte takken die kris-kras over mekaar liggen. 

In dit dramatisch gebied heeft Niels Van Bunningen zijn kunstwerk gemaakt.

Het werk heet Cyclus: het is een houten monument in de vorm van een grafheuvel, bestaand uit een strak geometrische koepel die omhoog wordt gehouden door scheve houten palen, de palen die vroeger levend in het gebied stonden staan weer overeind, parallel aan de bomen in de achtergrond.

Het kunstwerk is een monument voor het natuurlijke kringloop waar wij, toeschouwer, ook deel uit maken; komende tijden zal het kunstwerk vervallen en het gebied omheen weer tot leven komen: de eerste groene blaadjes steken al hun kop uit de grond.  


FOCUS / Marieke SluijmerMarieke: Mijn eerste indrukken bleken het sterkst. Toen ik me voor het eerst op het landgoed bevond, waren het de ritselende blaadjes van de loofbomen die mijn aandacht trokken. De takken dansten op de stevig waaiende wind, waarbij er soms een vogeltje een melodie toevoegde aan dit gratis concert. Het is een ruis en gekwetter van een heel ander niveau dan ik van de stad gewend ben. Het maakte me rustig en ik slaakte een diepe zucht. Zo begon mijn residentie op het landgoed Quadenoord. 

Het lang op één plek zijn biedt ook veel inspiratie. Doordat ik het landgoed steeds beter leerde kennen, kregen mijn hoofd, ogen en oren ruimte voor nieuwe indrukken. 

Ik probeerde vogelgekwetter te onderscheiden en de verschillende natuurgeluiden per dagdeel te herkennen. Ik heb de gekste insecten ontdekt en de meest kleurrijke schimmels gezien. Er was een constante wisselwerking tussen mijn omgeving en de gedachtes die het deed opdoemen.  

Mijn waardering en ervaringen wil ik graag delen met de bezoeker. Dit alles heeft ertoe geleid dat ik drie hoorns heb gemaakt waarmee de bezoeker gefocust naar haar omgeving kan kijken en luisteren. Het maakt een moment van rust en aandacht voor datgene wat zich altijd om ons heen bevindt. 

De drie hoorns zijn gemaakt van Douglas spar, afkomstig uit de bossen van Landgoed Quadenoord.  


Niels en Marieke hebben ook een vlog bijgehouden dat nog te zien is op: Facebook Woest&Bijster.

Van het werkproces is een mini-docu gemaakt. Deze zal vertoond worden op 11 en 12 december in het Filmhuisprogramma van Woest&Bijster

 Deelnemende kunstenaars 2018

1/Jelle Korevaar/Populisme           

In wederzijdse afhankelijkheid vormen de populist en zijn omgeving een grote beweging. Samen creëren zij een eigen waarheid binnen de realiteit. Maar heeft de populist uiteindelijk de controle of zit hij verstrikt?   


2/Jos Smink/Lotgenoten

In de nabijheid van de Celtic Fields heb ik als rustplaats voor de geest een tempeltje geïnstalleerd waar je in verbinding staat met de prehistorische mens van 3000 jaar geleden die in wezen niet zoveel verschilt met de mens van nu. We lijken op elkaar!           

  

3/Francine Garnier & Alain Engelaere/

Tournent les saisons            

The installation pays tribute to the changing cycle of the seasons in this period of forest transition. Large cones vibrate, spin and rustle at the slightest breath of air.

The work, is composed of colored ribbons recalls the rays of light between the branches and leaves of trees, and the colors so varied of autumn. All is animated with the wind or by the visitors.

The music will combine the natural sounds of the four seasons: singing birds, buzzing insects, rain, storms and winds, and mix them with the vibrant sounds of the ribbons. Surrounding real sounds and recorded and composed sounds will be nested creating an acoustic disturbance.    

      


4/Eveline Kieskamp/Hide & seek

De kinderen, verdiept in hun eigen veilige spel, zoekend naar de ander, tussen drijvende porseleinen ballen die uitnodigen om te spelen maar die tegelijk de kwetsbaarheid van de ‘echte’ wereld uitdrukken.

               

5/Jan Hiensch/ Pterodactylus       

Roggeakkers, grafheuvels, scherven, pijlpunten. Tot hoe ver terug in de tijd geeft het landschap haar historie prijs en voedt zij de verbeelding?           

 

6/WietskeSchoenmaker/Dansen in het daglicht


Voorjaar – aarzelend tasten wij – verbijstering.

Nog nooit zagen we het ochtend worden of zomer of herfst.

En nu bewegen we met velen op de melodie van regendruppels en het ritme van de wind – the roots of rhythm remain.     

                          

7a en 7b/Nadja Willems/Landschap in Landschap    

Geïnspireerd door deze plek heb ik met pinholefotografie een 360° beeld geconstrueerd. Door het werken met een gaatje ipv een lens en het gebruik van lange sluitertijden, verliezen we de details van de werkelijkheid. Wat overblijft is een gestileerde weergave van de werkelijkheid in zwart wit.   

   

8/On- Site Poetry/Vers van de sinasappelpers

Als een kleurige worm slingert een tekst zich door de natuur. Een gedicht, gevormd met sinaasappelschillen, de resten van de sappers in de AH-supermarkt in Bennekom, gemaakt door On-Site Poetry.      

               


9/Michael Hoedjes/Hooidier

Als wij iets nieuws waarnemen zetten we onze deur maar voor 20% open. 

De rest vullen we in. 

Door nog niet bestaande diersoorten te creëren, vraag ik de toeschouwer (op)nieuw te kijken.      

      

10/Marko de Kok/Guardian

"Guardian"van Marko de Kok markeert op verrassende wijze een bijzondere locatie van de route.       

                          

11/Nachttheater&Down in Norway/

Het huis waar niet gesproken 

voorstelling                     Trailer: klik hier

“Ik kijk.

Ook al mag ik niet zien.

Ik ruik.

Ook al mag ik niet proeven.

Ik kus.

Ook al mag ik niet bij haar.”

‘Het Huis Waar Niet Gesproken Wordt’ vertelt het verhaal over een liefde tussen Hem en Haar. Zonder beter te weten, zonder verder te zoeken omdat dit gevoel het enige is wat bestaat.

Een muzikale, poëtische voorstelling wat een samenwerking is tussen muzikante Down in Norway en Nachttheater. Gespeeld vlak voor de natuurcamping Quadenoord en vlak na de beeldentuin.

Spel: Juliet van de Voort/Cees Sleven/Jimmy Deegens

Landgoed Quadenoord 


          

12/Arno Setz/Annemieke van Westerloo/HOU(D)T

voorstelling

Het wordt ons voorgedaan. Toegefluisterd.

Het ritmisch vloeiende

ontvouwen

van het

verrotte en stralende

zijn.

Met tekst, muziek en beweging onderzoeken Theatermakers Arno Setz (SEC) en Annemieke van Westerloo (VWP) natuur vs cultuur in de locatievoorstelling ‘HOU(D)T’. 

Oostereng 

               

13/Openblik Theater/DÉJAVU

voorstelling

DÉJAVU van Openblik Theater is een verrassende theatrale beleving. In het tijdloze décor van de natuur brengt Openblik Theater met DÉJAVU een ontroerende ode aan onze gekoesterde herinneringen. Een intiem, uniek cadeau voor iedere bezoeker.

Het Beekdal 

  

                              

14/Toneelgroep BENK ism Dansstudio Poppelaars/

Bello Bello Bennekom

voorstelling

Locatietheater voor jong en oud

Tot 1968 reed de tram dwars door de Dorpsstraat: Bello Bello! Speciaal voor Woest & Bijster wordt 100m rails hersteld. Vanaf het van Slootenplein Bennekom reist het publiek met de tram mee naar het zuiden. Stap in en reis mee langs de verhalen van verlangen en verwachting. Voor jong en oud.

Regie Pieter Jongsma/tekst Rob Hoekstra  

Bennekom - centrum van Slootenplein

                  

15/'t Theaterhuys/Het Onbekende

voorstelling

 

Een route terug naar de natuur

Terug naar de oorsprong

Volg Baron Schimmelpennick op zijn ontdekkingstocht

Een gezamenlijke tocht

Een tocht die hij 66 jaar geleden maakte

Een tocht vol veranderingen

Vol ontdekkingen

 

Verlaat het vaste leven

Waarin alles vertrouwd is

Ga terug in de tijd

Terug naar de natuur

Gaat Baron Schimmelpennick de uitdaging aan?!

Ga jij de uitdaging aan?!

Overgave aan het onbekende lijkt de enige oplossing…  

Renkums Beekdal - De Beken


            

16/MOMO theaterwerkplaats en Dans Studio Bransz/Losbarsten

voorstelling

 

Een productie van MOMO theaterwerkplaats en Dans studio Bransz waarin de strijd om hun eigen territorium centraal staat.

Het theatrale schreeuwen wordt opgevangen door organische natuurlijke bewegingen. Waarin een strijd op gang komt om hun eigen territorium. Ze zoeken veiligheid, anders is er een neiging tot vlucht; op die grens heerst een innerlijk conflict.

Voormalig militair depot - Franse Kamp


                              

17/Collectief Het Vliegend Fort/

De Kunstenaar en de Archeoloog 

voorstelling

 

Ten oosten van Bennekom graaft de archeoloog zijn levenswerk op: een ijzertijdboerderij. Zijn broer de kunstenaar schopt de boel in de war. Vader was een potscherf, maar we hebben wel zijn genen. En de dochter? Die danst als een vogeltje: “Ik ben van mij, ik ben van mij”

Tekst en regie: Rob Hoekstra

Hullenberg

    

                                               

18/Gert Jan Adema/ Humming around and around...

Twee reuzenbromtollen spelen met beweging, licht en geluid. Een kopie met spiegelmozaiek en het kleurrijke origineel.

Gebruik van tegenstellingen en toepassen van meerdere disciplines zorgen voor een fantasierijke en vervreemdende sfeer.

www.gertjanadema.nl 

                              

19/STUDIO YTOPIA/YCHI

voorstelling

Site-specific, long-duration performance

10 dagen, 10 uur, 1 handeling.

Geïnspireerd op de Japanse ‘peer-teel-kunst’

viert YCHY een visuele ode aan aandacht.

Prins Hendrikweg

                              

20/Jacomijn Schellevis/Beyond Narratives

Beyond Narratives is een installatie in het landschap, opgebouwd uit meerdere schalen met een spiegelde inhoud. Bezoekers kunnen via de weerspiegeling de toestand van de hemel beschouwen alsook hun eigen reflectie. Hierbij kunnen ze zich af vragen of ze onderdeel zijn van wat ze zien, of juist niet.

 

21/De Tafel van Kostelijk/EET!

voorstelling

 

De Tafel van Kostelijk neemt haar publiek mee op een theatrale en beeldende wandeling langs de historie van Landgoed Quadenoord. EET! gaat over het leven van toen, en jouw leven NU. Een ware eet-belevenis mét echt eten!

Landgoed Quadenoord - Oude kapschuur 

 
Instagram